Hverdagsberedskap

Dette er første artikkel i en miniserie om viktige grep du kan ta for å innføre en minimumsberedskap for hverdagen. Denne delen av miniserien handler om å etablere pengeberedskap.

Pengeberedskap dreier seg om å tenke igjennom hvilke ubehagelige situasjoner du plutselig kan havne i dersom du har glemt å betale en viktig regning, hvis betalingsautomaten i Syden sluker bankkortet ditt, om du har glemt pengene eller mobilen hjemme, eller hvis vaskemaskinen og bilen ryker på en gang. Alle har hørt om slike situasjoner og om problemene de skaper. Det ikke alle tenker over, er at det er mulig å gardere seg med enkle tiltak, for å eliminere eller redusere skaden ved slike hendelser.

Nedenfor kommer vi med noen enkle tips til å skape en mer forutsigbar hverdag. Det dreier seg om å ha lett tilgang til pengene sine. Det dreier seg om å lage en enkel plan for å håndtere uventede situasjoner.

Autogiro er konge
Det er lett å overse eller glemme å betale en viktig regning. Det er mange av dem, og de tar aldri ordentlig ferie. Du sparer deg for mye ergrelse, kostnader og mulig stenging av viktige tjenester om du oppretter autogiroavtaler i nettbanken for dine viktigste regninger. Straks du har gjort det, kan du slappe av. Mange mulige flauser og stressårsaker kan du slippe unna på denne måten. Nedenfor ser du en liste over utgifter det er lurt å legge inn på autogiro.

Husleie, strøm, forsikringer, telefon, barnehage, TV- og nettutgifter og lån. I tillegg legger du inn andre betalinger som er viktig å ha kontroll på for deg og din familie. Legg løpende utgifter som har å gjøre med barna, på autogiro, slik som barnehage og SFO.
Legg de viktigste betalingene på autogiro. Det gjør livet enklere.

Få hjelp til å huske viktige datoer for barna, for helsen, tannlegen og mer
Både vi og våre maskiner trenger jevnlig service. I stedet for å gå rundt å huske å bestille time til EU-kontroll, tannlege, synsprøve, rutinekontroller, kan du i stedet be disse servicepartnerne i livet ditt om å kontakte deg! Du gjør det én gang, mens de viktige servicepartnerne gjør jobben med å kalle deg inn, år ut og år inn. Det samme kan du gjør for barna, bilen og for ektefellen. Du gjør det én gang, resten går automatisk. Tenk ut områder hvor et slikt opplegg vil være nyttig. Dette er en sweet deal.

Beredskap for cash
Et tredje grep vi anbefaler, er å innføre en kontantberedskap for penger. For å spare deg for ergrelser fordi du har glemt penger eller mobilen hjemme, er det lurt å ha noen kontanter liggende i en skuff på jobben, i bilen og i treningsbaggen, men også hjemme. De fleste betaler nå alt med bankkort, Vipps eller gjennom nettbanken o.l. Men kontanter kan ennå gjøre underverker hvis du har dem for hånden og du plutselig trenger en liten back up, som for eksempel et spontant måltid med kollegaer etter jobben og andre situasjoner du kan komme opp i.

Kontantberedskap kan du også ta til et nytt nivå. Å ha et beløp tilsvarende noen tusenlapper liggende parat hjemme for ulike situasjoner, gjør at du er bedre forberedt på en lang rekke situasjoner som kan oppstå.

Det er også andre nyttige måter å være i beredskap på: Du kan ha mer enn ett bankkort, slik Skandiabanken anbefaler. Du kan skaffe deg ett eller flere kredittkort, og du kan opprette en sparekonto i banken din.

Har du mer enn ett bankkort, er du sikret hvis det ene har løpt ut eller feilaktig blir slukt av en bankautomat. Å ha flere kort er også til stor hjelp om du blir frastjålet kortet og når du er på reise og ferie. Et ekstra bankkort løser slike situasjoner og mange andre. Krisen er avverget.

Å ta i bruk nye tjenester som Vipps og lignende tjenester er veldig nyttig. Da kan du raskt overføre penger til barna, venner og andre. Å vente hører fortiden til.

Ha tilgang på kreditt
Skal du øke din pengeberedskap, er det viktig å ha tilgang på kreditt. Å bruke kredittkortet uten en stram plan er risikofylt. Men plutselig kan kjøleskap og vaskemaskin ryke samtidig. Da kan et kredittkort i beredskap være redningen. En god regel er at kredittkort er viktig å ha, men viktig å ikke bruke.

Sparing – lag en spareplan som du makter å følge
Mange opplever at sparing er vanskelig. En tidligere deltaker på et Smartkurs sa en gang til meg at «hvis jeg ikke setter av et beløp til sparing straks jeg får lønning, blir det ikke noe igjen til sparing!» Det er lett å kjenne seg igjen i denne erfaringen. Man bør ha et bevisst forhold til sparing som en naturlig del av styring med økonomien i hverdagen. Tenker man seg litt om, oppdager man at hverdagen gir mange mulighet for sparing.

For å se mulighetene for sparing, hjelper det godt å kjenne sin økonomi i detalj, slik man oppnår gjennom Smartmetoden™. Du kan gjøre som deltakeren på et Smartkurs: sette av et beløp når du får penger. Hvor stort beløpet er, er ikke viktig. Det som betyr noe, er å gjøre det. I dag kan banken hjelpe til med sparingen. Du kan inngå en avtale med banken om at hver gang du bruker bankkortet, blir det samtidig overført et selvvalgt mikrobeløp til din/deres sparekonto. Man starter i det små. Det er slik store ting bygges.

Du kan bestemme deg for at alle mynter du får i løpet av året, skal legges i en bestemt boks og spares til noe som er viktig for alle i familien. En boks med mynter blir ofte mellom 2000 og 4000 kroner eller mer på ett år. Dette til tross for at cash er på vei ut.

Hvis du går igjennom økonomien din og lærer deg detaljene i den, vil du bli overrasket over hvor store beløp summen av små beløp blir. De fleste vil oppdage økonomiske handlingsrom de ikke var klar over. Å skape et handlingsrom består i å slette abonnementer dere ikke bruker, redusere spontankjøp, redusere gavekappløpet, lage selv, bruke huskelapp når man handler mat og heller ikke være dødssliten når du går i butikken, ikke kaste mat; ja, mange tiltak av denne typen. Gå igjennom hele økonomien, utgiftstype for utgiftstype og oppdag hvor annerledes økonomien kan bli. Våg å leke med tanken!

Etabler verdier for økonomi og miljø
Å lære barna om økonomien og om verdien av sparing hører også med for å overføre gode vaner og teknikker til barna. Ingen som sparer har noen gang ment at det har vært en dårlig idé. Ønsker du å gi barna dine gode vaner, må du stå for jobben selv.

Man kan føle seg truet av sparing
Når man er ung og identiteten skal formes, mener mange at den styrkes av kostbare klær og utstyr.

Det vi ser forskning og praksis er at når man har god kunnskap om noe, ligger det så mye innsikt, motivasjon og aha-opplevelser i det, at det blir en nøkkel til å endre atferd. Det er først når du øker din kunnskap om din økonomi at du blir i stand til å oppdage mulighetsrommet som ligger i den og samtidig respektere rammene for den.

Det er en stor ressurs for barna når mor og far oppdrar til bevissthet i økonomiske spørsmål. Det kan åpne mange dører for barna slik at de kan unngå problemer senere i livet.

Det er utfordrende å endre atferd. Da er det er godt å tenke på at enhver endring begynner med det første skrittet.

Tips: Last ned disse tipsene til din mobil og jobb med dem derfra
Vi skal skrive mer om hvordan du øker din hverdagsberedskap i en senere artikkel.

Dato: 21. oktober 2017
Skrevet av: Lars Findahl

Daglig leder i TRYGG ØKONOMI AS og i Smart Coaching
Postet i Økonomibloggen

Trykk for å dele: