Av Trine Lise Haaland Ask
Fra 1. juli har matvareprisene økt betraktelig, og prisen på enkelte varer har økt med 20–30 %.
Hvordan skal man unngå at dette sliter for mye på lommeboka? Her har vi samlet noen få tips. Det som forsvarer å bruke plass på dem, er at de virker. Og de virker godt. Se om du kan knipe inn-/spare mer ved disse tiltakene:
- Velg et rimeligere alternativ. Om du tar en titt på ingredienslisten på lavpris- og høyprisprodukter, vil man ofte se at det ikke store forskjeller som skiller dem, hverken på utseende, innhold eller smak. Et godt eksempel er fiskekaker. Sjekk ut i butikken!
Et eksempel fra Rema 1000
Når du trenger en ny såpe til badet er det fristende å plukke med seg typen til høyre på bildet, fordi den ser kulere ut. Pris og design skaper inntrykk av at den dyre såpen må være bedre. Men er den det? Den billige koster kr 10, den dyre kr 35. Begge gjør nok nytten. Og refill er en enda bedre idé. - Kast mindre mat. Enkle grep du kan ta for å kaste mindre er blant annet å planlegge måltidene for uka, kun handle ut ifra handlelista, bruke opp det du allerede har, sjekk tilbudsdisken for gode tilbud og husk at det aller meste kan puttes i fryseren til en senere anledning. Dette er supre tiltak som virker!
- Spis mer grønt. Hva med å ha vegetarmiddag 1-2 ganger i uka? Prisene øker mest på kjøtt, egg og animalske produkter. Å velge grønt er et rimeligere og sunnere alternativ.
- Unngå impulskjøp. Begrens antall ganger du er innom butikken og styr unna dyre vaner. Spar heller brus, godteri eller dessert til en spesiell anledning. Når du planlegger måltider for uka, husk også på lunsj! Å ta med seg matpakke på jobben /skolen sparer deg for store summer i løpet av året. Kjøper du kantinemat fast, koster det deg gjerne kr 11 000 i året eller enda mer. Regn på det selv. Om brødmat ikke frister, så kan du lett finne andre, spennende alternativer.
Trenger du inspirasjon til matoppskrifter?
Sjekk ut matprat.no. Her er det masse oppskrifter å velge fra. Siden har også en artig funksjon, hvor du kan skrive inn ingredienser du allerede har og få opp oppskrifter med dette. Sjekk også ut Instagram-kontoen spisoppmaten, som har masse gode tips til hvordan, ja nettopp, spise opp all maten man har ved å bruke alle ingredienser og lage gode restemåltider.
For flere gode tips, se vår egen artikkel:
https://www.tryggokonomi.no/slik-sparer-du-tid-penger-og-miljoet-nar-du-handler/
Her har du en pristest gjort av nettavisen:
Dersom du ønsker å lese mer om jordbruksopprøret, se her: